Duvar dekorasyonu elbette ki ev ya da daire içi ile sınırlı değildir. Dış cephe mantolama çalışmaları sayesinde eviniz olduğundan daha şık görüneceği gibi hem ısı hem de se yalıtımı kolayca sağlanmış olacaktır.
Bu Yazımızda Neler Var :
Dış Cephe Mantolama
Öncelikle dış cephe mantolama yapılacak duvarın yüzeyi sıvanmış, kuru ve rutubetsiz olmalı, sıva kalkmış veya kabarmış ise kazınıp yeniden sıvanmalıdır. Duvarda Kablo var ise mantolamayı kablonun üzerine uygulayıp bir arıza veya kopma halinde farklı bir kablo ile yenileyebilirsiniz Veya mantolama öncesi söküp işlem sonunda tekrar montajını yapabilirsiniz. Kuvvetli rüzgar ve yağmur halinde mantolama yapılmamalıdır.
Çimento esaslı ısı yalıtım yapıştırıcısı suyla karıştırılarak hazırlanır. 25 kilogramlık bir yapıştırıcıya 6-7 litre su ile on dakika karıştırılır birkaç dakika beklenip tekrar karıştırılır ve en geç üç saat içerisinde tüketilir. Mantolama işleminin düzgün ilerlemesi için işleme su basman profiliyle başlanır. Su basman profilinin kalınlığı kullanılacak köpük levhanın kalınlığına göre seçilir.
Dış Cephe Mantolama da Isı Yalıtım Malzeme Kullanımı
Isı yalıtım köpük levhalar çerçeveleme ve taraklama metodu olarak iki farklı şekilde yapıştırılabilir.
- Çerçevelemede köpük levhanın yapıştırılacak yüzeyine dört kenarına yapıştırıcı sürülür. Levha ortasına üç öbek yapıştırıcı sürülür ve yapıştırılır.
- Taraklamada taraklı mala ile yapıştırıcı, köpük levhanın her yerine eşit dağıtılarak sürülür ve yapıştırılır.
Köşelerden başlanarak aralarda boşluk bırakılmadan aşağıdan yukarıya doğru ilerlenir duvar kenarlarında kilitleme yapılır yani tuğla örer gibi bir sağdan çıkıntı bir soldan çıkıntı verilerek levhalar birbirinin üzerine gelecek şekilde yapılır. Yapılan işlemin düzgünlüğü su terazisi ile kontrol edilerek ilerlenir. Dış cephe mantolama pencere iç merkezlerine de uygulanır aksi takdirde ısı kaybı söz konusu olabilir pencere içlerine daha ince levha uygulanır.
Levhalar tam olarak kuruduktan sonra dübelleme işlemine başlanır. Her levha köşe ve kenarına birer adet dübel ve levha ortasına da bir adet dübel atılır. Duvar kenarlarına en az on beş santimden yakın dübel atılmaz aksi takdirde kırılma meydana gelebilir.
Sıva İşleminin Uygulanması
Sıva işleminde kenarlara kenar fileleri konur bu fileler direk levha ile temas etmemeli altına sıva sürüldükten sonra uygulanır. Duvarın her tarafına taraklı mala ile harç sürülür. Sürülen harç kurumadan duvarın her yerine donatı filesi konulur ve düz mala ile içindeki file görünmeyecek şekilde sıvanır ve kurumaya bırakılır.
Kuruyan sıvalı duvar üzerine astar sürülür. Astarın sürülmesinin nedeni sıva ile sıvanın üzerine sürülecek olan dekoratif kaplamanın birbirine uyum sağlaması ve dekoratif kaplamanın çatlamasını önlemektir. Astar da kuruduktan sonra hazır dekoratif kaplama ile son kat sıva yapılır.
Dekoratif Kaplama Kullanımı
Dekoratif dış cephe mantolama kaplaması (minarel sıva) fileli sıva üzerine uygulanan beyaz renkli tanecikli bir sıva çeşididir.
Dekoratif kaplamalar yirmi beş kilogramlık paketler halindedir. Bir paket dekoratif kaplamaya 7-8 kilogram su ilave edilerek on dakika boyunca karıştırılır birkaç dakika beklenip tekrar karıştırılır ve astarlı duvara sıvanır. Sıva kurumadan Plastik mala ile yuvarlak hareketlerle şekil verilir.
En son olarak duvar boyanır ve dış cephe mantolama işleminiz tamamlandı.