Sadece 3 malzeme ile kolay seramik çalışması gerçekleştirmek ister misiniz? Tuz seramiği sayesinde çocuklarınızın hayallerini parmaklarının arasında gerçeğe dönüştürmesini izleyebilirsiniz.
Bu Yazımızda Neler Var :
Seramik Nedir?
Seramik Fransızca kökenli bir kelimedir. Seramik metal ve metal olmayan inorganik bileşik içermektedir. Katı bir malzemedir. İnorganik bileşik içeren seramik iyonik ve kovalent bağlara sahiptir. Genel kullanımı porselen, tuğladır. Yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılarıdır. Vazo, çanak, fayans, porselen, çömlek gibi nesnelerin ortak niteliğidir.
Tuz Seramiği Nedir?
Evde çocukların el motor kaslarının gelişimine katkı sağlamasına yardımcı olacak tuz seramiği çalışması hayal gücü üretkenliklerini artıracak harika bir çalışmadır. Tuz seramiği üç malzeme ile yapıla bilinen yüksek sıcaklıkta pişirilmesine gerek duyulmayan seramik çalışması türüdür. Malzemeleri evde bulunan iki malzeme ve ılık su ile yapılabilen kolay bir tarifi vardır.
Bu çalışma yetişkinler için hobi ve zanaat olabilir. Çocuklar için oyun ve hayal gücünü ortaya çıkarma aracıdır. Tuz seramiği aktivitesi yapımı yaratıcılığın gelişmesini destekler, neden sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olur, ince motor becerilerinin gelişiminde önemli rol oynar, duygu düşüncelerini ifade etmesini destekler. Keyifli bir etkinlik olan bu seramik aktivitesi el göz koordinasyonunun gelişmesini sağlamaktadır.
Tuz Seramiği Nasıl Yapılır?
Tuz seramiği için temel malzemeler tuz, un ve ılık sudur. Süsleme için de boya (akrilik, sulu boya isteğe göre diğer boyalarda tercih edilebilir) daha kalıcı olabilmesi için verniklenmesi önerilir. Tek renk çalışma yapılma tercih ediliyorsa içine tuz boya katılıp karıştırılabilir veya gıda boyası da katılabilir.
İkinci aşamada yoğurulan hamur oklava merdane veya el yardımı ile açılabilir istediği gibi şekil verilebilir. El şekilleri, yaratıcılığa göre çöp şiş kürdan ile yazı yazılabilir şekiller çizilebilir hazır kalıplar yardımı ile şekillendirilebilir. Tamamen hayal gücüne kalmıştır. Tüm şekillendirme işlemi tamamlandıktan sonra üçüncü aşamaya geçilir.
Üçüncü aşama tepsinin üzerine koyulmuş yağlı kâğıdın üzerine yapılan seramikler yerleştirilir. 130 derece sıcaklığında ki fırına verilir. 30 dakika veya 40 dakika pişirilmesi gerekmektedir. Pişirilmiş seramikler fırından alındıktan sonra soğumaya bırakılır. Soğumuş hamurlar isteğe göre boyayla renklendirilir.
Seramikler akrilik, guaj, sulu boya, keçeli kalem veya başka boyalar ile de boyanabilir. Boya işlemi gerektiği taktirde kuruma süresinden sonra tekrar bir kat daha tekrarlanabilir. Boya işleminden sonra tamamen kuruyan tuz seramikleri verniklenir. Vernik olarak sprey, sıvı vernik tercih edilebilir. Fırça kullanımında dökülmeyen fırça kullanılmasının tercih edilmesi tavsiye edilir. Vernik işleminin iki kat olması daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Tuz Seramiği Nasıl Boyanır?
Fırınlanma işleminden sonra soğuyan tuz seramiği üzerine boya uygulanır. Çatlama önlenmesi adına su serpiştirme işlemi yapılabilir isteğe göre püskürme işlemi yapan bir şişeye su konularak tercihe göre uygulanabilir.
Renklerin daha canlı olabilmesi için ikinci kat boya uygulanabilir. İlk boyama işleminden en az 12 saat geçmesi önerilmektedir. Boyama işlemi sprey boyalar yardımı ile de hızlı bir şekilde yapılabilir. Keçeli boyalar ile istenilen desen verilebilir.
Tuz Seramiği İle Neler Yapılabilir?
Tuz seramiği ile hayal gücüne göre birçok şey yapılabilir. Örnek vermek gerekirse buzdolabı süsü, çocukların renk ve öğrenilmesini istediği rakam, sayı, matematik işlem şekilleri, meyve, sebzeler, hayvanlar, trafik işaretleri, renkler, ev araç gereçleri ve eğitici birçok ürün yapılabilir.
Takı kutusu, mumluk, vazo, bardak altı, boncuk, harfler, anahtar süsleri, kapı tutacak süsü, el şekilli anı süsü, tütsü tutucu, toka süsü, havlu tutucu, kitap ayracı, kutu oyunları nesneleri, satranç taşları, mangala seti, çizgi film karakterleri yapılabilecekler arasındadır. Hayal gücüne ve isteğe bağlı ev dekorasyon süsleri, balkon süsleri de yapılabilir.