“Evde Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yasal mı” Sorusu Tarih Oluyor!

tarafından
572
“Evde Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yasal mı” Sorusu Tarih Oluyor!

EPDK’nın yaptığı düzenleme ile “evde güneş enerjisi ile elektrik üretimi yasal mı” sorusu tarih oluyor!

Evlerin çatı ve cephelerine kurulan paneller ile vatandaşlar yıl boyunca evin tüm elektrik ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Fazlasını ise dağıtım şirketlerine satarak ekstra kazanç elde etme şansına sahip oluyorlar. Ömürleri 30 yıl olan güneş enerji santrallerinin, uzmanlarca çoğu insana gelir kapısı olabileceği belirtiliyor.

Eve güneş enerji sistemi kurup kazanç sağlamak isteyen pek çok insan ise kendi elektriğini üretmenin yasak olup olmadığını araştırmakta. Evde elektrik enerjisi üretmenin yasalara uygun olup olmadığı araştırılırken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, sağladığı son gelişmeler ile konuya açıklık getiriyor.

Evde Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yasal mı? Sınırsız Elektrik Üretilebilir mi?

Projeye dahil olmak isteyenleri yakından ilgilendiren bu konu, kesinlik kazanarak vatandaşları sevindirmiştir. Elektrik faturasını azaltmak ve fazlasını mevcut şebeke üzerinden satmak isteyenler için engeller kalkmıştır.

Fiyatlardaki düşüş ve lisanssız elektrik enerjisi üretiminin önündeki engelin açılması ile artık isteyen herkes 25 kW’a kadar enerji üretebilecek! Bir evin yıllık elektrik ihtiyacının 2 kW olduğu göz önünde bulundurulursa, fazla üretilen elektrikten büyük kazanç sağlanacağını söylemek mümkün. Villa, apartman ve okullardan talep gören bu sistem için sınır, EPDK tarafından 25 kW olarak belirlenmiştir.

12 Mayıs 2019 tarihinde meskenlerde güç sınırını 10 kW olarak belirlenmişti. Ancak bu sınırın teşvik açısından yetersiz olduğu düşüncesi ile Meclise 20 kW üst sınır teklifi yapılmıştı. Milletvekillerinin önergesinin gerekçesinde teşvik için 20 kW yetersiz olduğuna vurgu yapılmış ve üst sınır 2022 yılı içinde 25 kW olarak güncellenmiştir. Evde elektrik enerjisi üretmek yasal mı, üst sınır nedir gibi sorular bu yeni güncellemeyle birlikte kesinlik kazanmış, vatandaşları sevindirmiştir.

25 kW Güneş Paneli Neleri Çalıştırır?| Evde Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yasal mı?

25 kW güneş paneli ile meskenlerde(ev, konut) pek çok eşya çalıştırmaktadır. Bunlar;

  • Asansör- gün boyu
  • Buz dolabı- 24 saat
  • Çamaşır makinesi- her gün
  • Bulaşık makinesi- her gün
  • Kurutma makinesi- her gün
  • Telefon şarjı- gün boyu
  • Dizüstü bilgisayar- 20 saat
  • Modem- uydu alıcısı- 24 saat
  • LCD televizyon- 10 saat
  • Küçük ev aletleri- her gün

olarak tespit edilmiştir. Panellerin güneş alma yoğunluğuna göre farklı lokasyonlarda farklı boyutlarda enerji üretilmektedir. Buda kullanılan ve satışı yapılan enerjinin herkes için aynı olmayacağı anlamını taşır.

Evde Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi ve Satışı

“Evde Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Yasal mı” Sorusu Tarih Oluyor!

“Evde Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretmek Yasal mı” Sorusu Tarih Oluyor!

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz güneş enerji sistemleri, Türkiye’de oldukça popüler olmuş durumda. Evde güneş enerjisi ile elektrik üretimi yasal mı sorusunun kesinlik kazanmasının ardından vatandaşlar konutlarda ve evlerde bu sistemden yüksek oranda kar sağlamakta. Evde lisanssız elektrik üretiminin avantajlarından faydalanmak için ise çeşitli yerlere başvuruda bulunmak gerekiyor.

Başvuru yapılabilmesi için aranan ilk şart ise elektrik aboneliğinin alınması oluyor. Sonrasında kişinin bağlı olduğu dağıtım şirketine başvuru yapıp anlaşma sağlaması gerekmekte. Proje onayı, panel temini ve gerekli diğer bilgiler için TEDAŞ ile görüşme sağlamak ve geriye başvurunun onaylanmasını beklemek kalıyor.

Panel temini ve kurulumunun yapılması için birbirini takip eden süreçler başlıyor. Tapu kaydı ve kira sözleşmesi ayrıca toplu konutlar için noterden alınması gereken izin belgesi, kurulumun tamamlanması için önem arz ediyor. Tüm şartların sağlanmasıyla birlikte, güneş panelinin kurulacağı alanın özellikleri dikkate alınarak çalışmalara başlanıyor.

Vatandaşlar evin tüm ihtiyaçlarını panellerden sağladıktan sonra geriye kalan fazla elektriği, elektrik idaresine satma hakkına sahiptir. Şebekeye gönderilen elektrik satılarak isteğe göre nakit paraya da çevrilebilir.

Kendi Elektriğini Üretme Maliyeti Nedir?

Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten elektrik enerjisi elde etmenin bir maliyeti yoktur, kurulacak olan sistemin maliyeti vardır. Pek çok faktöre göre değişiklik gösteren fiyatlar, bir evin solar enerji ihtiyacı baz alınarak hesaplandığında, büyük boyutlardaki panellerin daha pahalı olduğu gözlenmektedir. Diğer faktörlere bakıldığında ise; sistem kurulum gücü ve buna bağlı yıllık elektrik üretim miktarı, kurulumda kullanılan malzemeler fiyatları doğrudan etkilemektedir.