Derz dolgu, inşaat sektöründe önemli bir terimdir. Bu terimin neden önemli olduğuna bir bakalım. Açıkça ifade edersek derzler, beton zemin üzerinde ki bilinçli olarak yapılan boşluklardır.
Derzlerin yapılma amacı ise yapılan inşaatı kolaylaştırmaktır ve herhangi bir gerilme de oluşabilecek çatlamaları engellemektir. Kullanılan malzemeye göre boyutları değişiklik göstermektedir. Fayans arasında ki derz boşluğu ortalama 3mm olmakla birlikte farklı tür malzemelerde bu oran değişiklik göstermektedir.
Estetik açıdan ve yapı açısından önem teşkil etmektedir. En yaygın örneği olarak banyoda fayansların arasında ki boşlukları önek verebiliriz. Derzler yatay aralıkları değil, düşey aralıkları ifade etmektedir. Derzi bu şekilde ifade ettiğimizde yeterince anlaşılır olmaktadır.
Bu Yazımızda Neler Var :
Derz Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
Derzlerin bir yapı için ne kadar önemli olduklarına değindikten sonra derz çeşitlerine ve işlevlerinin ne olduğu konusuna da değinmekte fayda vardır. Sıklıkla karşımıza çıkan derzleri baz alırsak şöyle bir sınıflandırma yapabiliriz.
Genleşme derzleri, oturma derzleri, konstrüktif derzler ve deprem derzleri şeklindedir. Genleşme derzlerinde ki önemli nokta sıcaklıktır. Deprem derzleri ise herhangi bir deprem esnasında binanın en az hasar alması açısından önemli olmakla birlikte, oturma derzleri ve konstrüktif derzler ise yine aynı şekilde binanın en az hasar alması ve güvenli olması için mevcuttur.
Görüldüğü üzere derz çeşitlerinin ne olduğu aynı zaman da ne kadar önemli ve kritik bir durum olduğunu göstermektedir. Derzlerin doğru yapılamaması birçok soruna yol açabilir.
Ders Dolguları
Dolgular, derzin daha kullanışlı olmasına hizmet eder. Göze hitap etmesi, uzun ömürlü olması ve kullanışlı olması açısından derz dolguları önemli bir noktayı teşkil etmektedir. Şuan her evde mutlaka bulunan bir malzemedir.
Dolgu, derzin boşluğunu doldurmak için vardır. Çeşitli renkleri olabilmek ile birlikte yaygın olarak beyaz rengin kullanıldığını görmekteyiz. Önceden kısıtlı renk sıkalası olsa da günümüzde çoğu rengi mevcuttur. Aynı zamanda diğer bir kullanım alanı da oluşan çatlakları yok etmektir.
Silikon derzler daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi daha uzun ömürlü ve daha dayanıklı olmasıdır.
Neden Bozulur?
Derz ve dolguları yapılırken çok dikkatli olunmalıdır. Derz dolgu nemli bir zemine yapılmamalıdır. Eğer nemli iken yapılırsa işlem sonrasında sararma ve dökülme gerçekleşmektedir.
Derz dolgu yapılmadan önce kesinlikle zeminin nemini ve rutubetini atması beklenmelidir. Derz dolgunun zarar görmesi sonucunda yapı da terslikler meydana gelebilir. Örneğin; bina su alabilir.
Derz Dolguya Ne Zarar Verir?
Derz dolgunun uygulanmasından sonrada dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. Şimdi de derz dolgulara nelerin hasar vereceğine bir bakalım. Derz dolguların zarar görmesinde ki en önemli sebeplerden biri temizlik malzemeleridir.
Tuz ruhu veya çamaşır suyu gibi temizleyiciler dolguya zarar vermektedir. Dolayısı ile temizlik esnasında bu maddeleri kullanmamak veya sık kullanmamak dolgu için önem taşımaktadır. Rengini korumak ve uzun ömürlü olması açısından dikkat edilmesi gereken davranışlardır. Aynı zamanda bu binanızın durumu için de büyük önem arz etmektedir.
Kısaca özetleyecek olursak derz bir yapının tamamlayıcısıdır. Binayı tamamlayan boşluklar olarak ifade edebiliriz. Derz güzel ve titizlikle uygulanmalıdır aksi taktirde tamamlayıcı bir parça olmaktan çok hasar veren bir parça konumuna yerleşir. Yapımı sürecinde de sonrasında da dikkatle kullanılması gerekir.