Yapılarda Isı Yalıtım

tarafından
624
Yapılarda Isı Yalıtım

Isı yalıtımı nedir? Isı malzemenin sahip olduğu bir enerjidir ve bunun hareket yönü yüksek ısıdan düşük ısıya doğrudur. Yalıtım malzemelerinin özelliği ise bu hareket hızını düşürmeleridir, tamamıyla geçirimsizlik sağlamak pratikte mümkün değildir. Biz ısının ortamdan uzaklaşmasını ne kadar çok engellersek o kadar başarılı bir yalıtımlı ortam oluşturmuş oluruz.

Günümüzde yapılarda yalıtımı imar yönetmeliklerince zorunludur ama imalat ne yazık ki genelde yönetmelikteki sorumluluktan kurtulmak için özensiz yapılmaktadır. Bu yalıtım malzemeleri sanılanın aksine yapı genel bütçesi ile kıyaslandığında çok düşük maliyettedirler. Ancak müteahhitlerimiz görünen imalat olmadığı, müşteriye yapıyı satarken sunumunu yapamadıkları için oradan yapacakları tasarrufu kar olarak görmektedirler. Sonuç olarak yazları sıcak, kışları soğuk yapılarda yaşamak zorunda kalıyoruz.

Isı Yalıtım İmalatında Kullanılan Malzemeler

isi-yalitim

Isı yalıtım

Isı yalıtım imalatında en çok kullanılan malzemeler taş yünü levha ve strafor levhadır, bu malzemeler yalıtım kabiliyeti olarak birbirine yakın değerlere sahiptirler. Birçok belediye straforları yangın dayanım kabiliyeti olarak yetersiz oldukları için yasaklasa da hala kullanılmaktadırlar, son yıllarda ise poliüretan köpük ile izolasyonunun kullanımı ciddi oranda artmıştır.

İmalattaki temel mesele yalıtım alanının sürekliliğinin korunmasıdır. Eğer ısının hareket edebileceği yalıtım malzemesi bulunmayan bir boşluk oluşmuşsa yalıtım çabanızın ciddi bir kısmı heba olmuş olur. Isının bu hareket alanları genelde köşe noktalarda oluşmaktadır.

Bir yalıtım ürünü 5 yılda maliyetini rahatlıkla karşılamaktadır, yapılarda ısı yalıtımına özen göstermek ülkemiz ve dünyamız için daha güzel bir gelecek demektir. Dört duvar arasını yuva yapan biraz da yalıtım malzemesidir.