12 Dekorasyon Stili

tarafından
668
12 Dekorasyon Stili

Dekorasyon ve dekorasyon stilleri yaşam alanlarımızdaki zevkle adına önemlidir. Kimi zaman kendi kendimize kimi zaman sevdiklerimizle birlikte zaman geçirdiğimiz evimiz, kendi zevkimize göre dekore ettiğimiz tamamen kendimize ait olan yaşam alanlarımız.

Kendi zevkimize göre dekore ederken, bazı temel dekorasyon ilkelerini de göz önünde bulundururuz. İşte bu dekorasyon sırasında bize yardımcı olacak dekorasyon stillerini sizin için derledik. Kendi zevkinize en yakın olan stil hangisi inceleyip, salonunuzu, çalışma odanızı, balkonunuzu veya mutfağınızı kısacası yaşam alanınızı ona göre düzenleyebilirsiniz.

1-   Minimalist stil

Minimal; sözlük anlamıyla asgari demektir. Minimal stil ile dekore edeceğiniz alan gayet sade ve az sayıda renk içermelidir. Eşyalar, aksesuarlar ve hatta bütün ev dengeli bir şekilde olmalı. Aynı alan içinde de bütün evde keskin renk ve çizgilerle ayrılmamalıdır.

Aydınlatma için tercihiniz beyaz renkten yana olursa ve perdeleri ince ve hatta perdesiz bir dekorasyon planlarsanız minimal stil için harika adımlar atacaksınız. Az sayıda, kullanışlı mobilya ve objelerle ferah temiz alanlar yaratmak minimalist stilin en doğru uygulamasıdır.

2-   Endüstriyel Stil

Cilalanmamış ahşap ürünler, boyanmamış metaller… Kısacası ne kadar az işlem görmüş malzeme kullanabilirseniz kullanın.

Mavi, yeşil ve mor tonları, yani soğuk renklerin kullanıldığı alanlar, endüstriyel stilin olmazsa olmazıdır. Su boruları, eski döküm kalorifer petekleri, yüksek tavanlı alanlar ile dekore etmek istediğiniz alanı maskülen bir hava yaratarak endüstriyel stil dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.

3-   Modern Stil

dekorasyon

dekorasyon

Minimalist stile oldukça yakın olan modern stil, düz ve sade hatların kusursuzca bir araya getirilmesi ile oluşur.

Duvar renklendirmesi, perdeler, mobilyalar da düz çizgiler hâkim olurken, keskin hatlı geometrik aksesuarlar modern stilin en büyük tamamlayıcı ürünleri olarak yardımcımız oluyor. Seçeceğiniz tekstil ürünleri keten, deri, jüt kumaşlar olurken bu ürünlerin renkleri konusunda tek renk olması hususuna ise ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor.

4-   Akdeniz Stili

Rahatlık ve sportiflikten yana bir dekorasyon yapmak istiyorsanız, size yardımcı olacak stil Akdeniz stili dekorasyon olacaktır. Mavinin en tatlı tonları, açık yeşil, beyaz ve sımsıcak toprak tonlarını rahat rahat kullanabileceğiniz Akdeniz stili dekore ettiğiniz alanı sıcacık yapacak.

Seçeceğiniz aksesuarlarda tercih etmeniz gereken yuvarlak hatlı geometrik desenler olmalı. Duvarda veya zeminde çini karoları tercih edebilirsiniz. Tekstil ürünlerinde de çini desenlerini kullanabilirsiniz. Akdeniz stilinde seçeceğiniz el yapımı seramik aksesuarlar ise canlı ve cıvıl cıvıl olan dekorasyonunuzu tamamlamak için tercih edeceğiniz ürünlerden.

5-   Asyatik Stil

dekorasyon

İsminden de anlaşılacağı üzere Asya kıtasından daha doğrusu Çin’den gelen asya-zen usulü bir stil ile dekorasyon yapmak istiyorsanız eğer plastik gibi yapay hiçbir öğe dekorasyonunuzda yer almayacak demektir.

Ahşap paneller, deri koltuklar gibi doğal ürünlerin ön planda olduğu asyatik stile pürüzsüz duvarlar eşlik eder. Dekorasyonda belirgin bir şekilde Asya’da yaşıyormuş havası estirecek aksesuarlar tercih etmeniz asyatik stilinizi tamamlayacaktır.

6-   Eklektik stil

Uygulaması en kolay gibi görünen ama uyum olmazsa dekorasyonunuzu rüküş yapacak bir tarz eklektik stil. Nasıl mı? Şöyle ki; birçok obje kullanabilirsiniz, aralarında bir uyum olduğu sürece.

Eklektik kelimesinin sözlük anlamı seçmecidir. Farklı kültürleri yansıtan aksesuarlar, farklı döneme ait mobilyalar, farklı akımlara uygun renkler arasında öyle bir uyum, öyle bir seçmece yapmalısınız ki sizi harikalar ötesi bir tarz karşılasın. Sağlayacağınız bu uyum, renkler veya dokular arasında olabilir. Başta da değindiğimiz gibi, uyum bu stilin her şeyidir.

7-   İskandinav Stili

dekorasyon

İskandinav ülkeleri dediğimizde hepimizin aklına ilk gelen şeydir soğuk. İskandinav stili ise; adından gelen bu soğuk hissi dekorasyonda kullanacağınız sıcaklık veren öğelerle yıkıp geçiyor.

Beyaz rengin ve ahşabın ağırlığını sonuna kadar kullanacağınız bu stili, takım olmayan sade ve şık mobilyalarla tamamlayabilirsiniz. Minimalist stilde olduğu gibi ince perde veya tamamen perdesiz bir dekorasyon yaptığınızda siyah veya beyaz köşeli tek renk çerçeveler stilinizi tamamlayacak öğelerdir.

8-   Country Stili

Akdeniz stilinden sonra içimizi ısıtacak renklerin ağırlıklı olarak kullanıldığı stil, country stilidir. İçimizi ısıtan, toprak tonlarının ağırlıklı olacağı bu renkler, doğadan gelen tüm renk ve dokuları içeriyor.

Pamuk, keten, yünlü kumaşlar, ceviz, maun gibi doğal ahşapların dekorasyonunuzda eksik olmadığı natürel çizgilerden oluşan country stilini topraktan yapılmış her türlü aksesuarlarla tamamlayabilirsiniz.

9-   Klasik Stil

Osmanlı Devleti’nden bize miras kalan sarayların gösterişinin yaşam alanınızda olmasını istiyorsanız eğer tercih edeceğiniz stil klasik stildir. Bu stilin ana teması; gösteriş ve şıklık. Fonda kullanılan koyu renklerin önünde tercih edeceğiniz desenli, yaldızlı tekstil ürünleri gösterişi oldukça arttıracaktır.

Bordür kullanımı, büyük şömine tercihi klasik stildeki tamamlayıcı unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Aksesuarlarda altın işleme tercihi temelinde gösteriş olan bu stil için olmazsa olmazdır.

10- Kolonyal Stil

Tarihçesi çok enteresan olan bu stil; koloni kelimesinden türemiştir. İngilizlerin kurduğu kolonilerin yerel halk ile özdeşleşen stili yansıtır.

Ahşap oyma işlerinin ön planda olduğu bu stil, ahşaba uyumlu olan toprak tonları ile klasik stilden aldığı saray gösterişini bir arada tutar. Yerel halkın kendine has renkli tarzları ile İngiltere’nin saray ihtişamını birleştiren kolonyal stil uygulaması zor bir stil olarak karşımıza çıkıyor.

11- Rustik Stil

dekorasyon

Kendi içinde İskandinav rustik stili, endüstriyel rustik stili, vintage, retro, etnik gibi ayrılabilir. Geneline baktığımızda, pamuklu, keten gibi natürel kumaşların üzerinde etnik desenlerin ağaç objelerle muhteşem uyumunu içinde barındırır. Farklı kültürlere ait aksesuarlar, gösterişli avizeler ve dev kitaplıklar rustik stilin olmazsa olmazları olarak karşımıza çıkıyor.

Dev kitaplığı, ahşap düz bir çalışma masası, bütün kitapları gösterecek dev bir eskitme avize, yünlü etnik desenli bir halı birleşiminden oluşan bir çalışma odası, rustik stili en güzel uygulayabileceğiniz bir yaşam alanı oluşturacaktır.

12- Tropikal Stil

Tropikal yağmur ormanlarını dekorasyonunuza dahil etmek istiyorsanız eğer tercih edeceğiniz stil tropikal stildir. Bej ve kahverengi ağırlıklı olmak üzere toprak tonları ormanların zeminini oluşturduğu dekorasyonunuzda, yeşilin tonları sizi içine alan ağaçları, kırmızılar ise yağmur ormanlarında önümüze çıkan tropikal kuş türlerini yansıtır. Bol bol saksı çiçekleri ile hava katacağınız dekorasyonunuzu ayaklı mobilyalar ve ahşap aksesuarlarla tamamlayabilirsiniz.

Tüm bu stillerin uygulaması tamamen kendi yaşam alanınızı nasıl görmek istediğinizle ilgilidir. Renklerin bizleri, daha doğrusu bilinçaltımızı nasıl ve ne kadar etkilediği bilimsel olarak açıklanmış iken dekorasyon tercihlerimizin de aslında hayatımızda ne kadar büyük etkiler yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu sebepten, yaşam alanlarımızı kendi tarzımıza göre dekore ederken bu temel stiller bizlere sadece pusula olacaktır.